Çapa Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

01-01-2022 14:13
Çapa Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ne boyutta tarımla uğraşıyor olursanız olun muhtemel en büyük faaliyet toprak işlemedir. Toprak işleme bitkinin rahatça kök salması, toprak elementlerinin karışması ve yabani otlar ile mekanik olarak mücadele edebilmek için önemli bir unsurdur.

Toprak işlemek için genellikle lastik tekerlekli traktörler kullanılsa da 5-10 dekar arasında küçük bir alanda tarımla uğraşıyorsanız, seracılık gibi yarı açık ve kapalı alanlarda üretim yapıyorsanız, araziniz çok eğimli ve bitki aralığının traktörün girebileceğinden dar ise çapa makinesi toprak işlemek için iyi bir çözüm olacaktır.

Yakıt Türüne Göre Çapa Makineleri

Çapa makineleri yakıt türüne göre ikiye ayrılır. Yeni bir çapa makinesi almaya karar verdiğinizde benzinli ve dizel çapa makineleri olmak üzere iki yakıt türünden birini seçmeniz gerekecektir. Benzinli çapa makineleri de genel olarak dizel modeller kadar güç üretse de dizel modellere göre işletme maliyetleri yüksektir. Daha yüksek devirde çalışan benzinli çapa makinelerinin hem yakıt sarfiyatı daha yüksektir hem de benzin fiyatlarından ötürü işletme maliyetinizde bir yükselme olacaktır. Genel olarak dizel çapa makineleri çok daha ağır ve pahalı olsa da uzun süre kullanımda ve nispeten daha geniş bir alanda kullanacaksanız dizel çapa makinesini tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Tahrik Sistemi

Şanzımanlı tip çapa makinesi aktarma ekipmanı Çapa motorundan elde edilen gücün çapalama donanımına aktarılmasında şanzuman sistemi veya kayış sistemi kullanılmaktadır. Şanzumanlı sistemler vitesli olup genelde kuru veya yağlı baskı balata ile güç aktarımı yapılmaktadır. Kayış tahrikli olan ürünler ise motor gücü çapalama ekipmanına kayış ile iletilmektedir.
Kayışlı çapa makinesi parçaları. Vitesli modeller kayışlı modellere göre çok daha yakıt tasarruflu ve güçlü çalışmaktadır. Ayrıca kayışlı modellere nazaran şanzımanlı sistemle çok daha uzun ömürlüdür.
Çapa makinesi zorlu şartlarda çalışan bir tarım makinesidir. Taşlı arazilerde işletilmesi uygun değildir. Ayrıca araziniz 40 dereceden daha fazla eğimli ise çapa makinesi ile çalışmak tehlikeli olabilir.

Çapa Makinesi Koruma Donanımı

Çapa makinesi ana koruma elemanı olan çapa alt grubu çamurluğu. Çapa makinesi çok kullanışlı olduğu kadar son derece de tehlikeli bir alettir. Her yıl onlarca üretici hatalı çapa makinesi kullanımı nedeniyle ciddi şekilde yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Genelde fabrikasyon tüm çapa makineleri stop jiglesi emniyeti ve ayak korkuluğu ile üretilmekte olup kullanıcılar tarafından bu koruyucu donanımlar iptal edilerek kullanılmaktadır. Özellikle tutmaç kollarında bulunan ve çapa makinesi kollarını bırakmanız halinde makinenin stop etmesini sağlayan emniyet donanımının asla bağlanarak iptal edilmemesi gereklidir.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.